Hasan BAHADIR
(Günebakış Gazetesi-Büyükliman Temsilcisi)
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Şalpazarı’na yaptığı ziyarette Ağasar Dereleri’ndeki kirliliği görünce içi burkuldu. Belediye Başkanı Fehmi Cengiz’i makamında ziyaret eden Kızılcık, Akhisar Deresi’nin (Ağasar) Şalpazarı’ndan Beşikdüzü’ne kadar çöplerle kirletilmesinin ortamı mahvettiğini söyledi.

Bu Kirlilik Ayıbımız
VALİ Kızılcık, gördüğü kirlilik karşısında önce öfkelendi, sonra çözüm getirdi. Kızılcık, “Bu tablo umursamazlığın bir sonucudur. Bu bizim ayıbımızdır. Son derece üzücüdür. Ben bu kadar yoğunlukta çöpü başka yerde görmedim. Yeşil bu kadar kirletilemezdi” di-yerek tepki gösterdi.
1 Milyon TL Ödenek Ayrıldı
DSİ’YE bu konuda talimat verdiğini kaydeden Kızılcık, “Bir organizasyon yaparak çöp sorununu çözeceğiz ama önce vatandaşlar kirletmemeyi öğrenmeli. Bu dereleri temizleyeceğiz. Ayrıca köylerden çöp toplamak için 1 milyon lira ödenek aktardık. Bu ayıba artık bir son vereceğiz” dedi.
Trabzon Valisi Vali Dr. Recep Kızılcık, Şalpazarı İlçesi’ni ziyaret ederek ilçenin sorunları hakkında bilgi aldı.
Vali Recep Kızılcık’ı Şalpazarı İlçesi’nde Kaymakam Soner Zeybek, Garnizon Komutanı Hüseyin Şentürk, Belediye Başkanı Fehmi Cengiz, Geyikli Belde Belediye Başkanı Muzaffer Türkmen, Emniyet Amiri Ender Türkyılmaz, İl Genel Meclis üyeleri Murat Yılmaz, Hüsnü Kaya, siyasi parti temsilcileri ve daire amirleri karşıladı.
Vali Kızılcık daha sonra kaymakamlık binası toplantı salonunda Kaymakam Soner Zeybek’ten brifing aldı.
İlçede Atatürk İlköğretim Okulu doğusunda bulunan 1208 metrekare arsanın kamulaştırılarak okul alanı içine alınması, geçici binalarda hizmet veren Sağlık Meslek Lisesi, Halk Eğitimi Merkezi ile Jandarma Karakolu binalarına müstakil bina yapılması ile gençlerin sportif faaliyetlerini daha iyi şartlarda sürdürebilmeleri için kapalı spor salonu yapılması gibi sorunları gündeme getiren Kaymakam Soner Zeybek, ilçede diğer birçok alanda başarılı projeler yaptıklarını sinevizyon gösterisiyle anlattı.
Kapalı spor salonunun yapılmasıyla ilgili gerekli yol sorunu olduğunu ve yolun geçeceği arazi sahibinin yol vermediğini hatırlatan Kaymakam Zeybek, bu sıkıntının bir an önce halledilmesi gerektiğini söyledi. Brifingin ardından açıklamalarda bulunan Vali Dr. Recep Kızılcık, kapalı spor salonu parasının hazır olduğunu, yol sorununun çözülmesiyle birlikte çalışmalara başlayacaklarını söyledi.
Kızılcık, Tonya-Kadırga-Erikbeli Yolu’nun bir an önce tamamlanmasıyla ilgili olarak burada müjdeli haber verdi. Trabzon’a gelen yaklaşık 21 milyon TL’nin 5 milyon TL’sini bu yola aktaracağını belirten Vali Kızılcık, yıllardır yapımı süren bu yolu bir an önce bitirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Kaynağın aktarılmasıyla birlikte müteahhidin yola devam edeceğini bildirdi.
AĞASAR DERESİ BİZİM AYIBIMIZ
Daha sonra Belediye Başkanı Fehmi Cengiz’i makamında ziyaret eden Vali Dr. Recep Kızılcık, ilçeye gelirken Akhisar Deresi’nin Beşikdüzü’nden Şalpazarı’na kadar çöplerle kirletilmesinin doğal ortamın görüntüsünü mahvettiğini söyledi. Vali Kızılcık, "Dikkatsizliğin, umursamazlığın bir sonucunu burada gördük. Bu bizim ayıbımızdır. Bu konuda DSİ’ye gerekli talimatı verdim. Bu son derece üzücü bir olay. Ben bu kadar yoğunlukta çöpü başka yerde görmedim'' diye konuştu.
Çöp sorununun çözülmesi gerektiğini ifade eden Kızılcık, ''Bir tarafta yemyeşil bir doğa, diğer tarafta çöp. Bu, devlet ve toplum olarak bizim ayıbımızdır. Bu, Karadeniz Bölgesi’nin ciddi sorunu'' dedi.
Rize ve Trabzon ili arasında yürüttükleri TRABRİKAB projesiyle her iki kentin çöpünü aynı çöp toplama alanına toplayarak çöp sorununa çözüm getirdiklerini anlatan Kızılcık, Şalpazarı'ndaki çöp sorununun çözümünün de mümkün olduğunu kaydetti. Vali Kızılcık, ilçedeki çöp sorununun çözümü için öncelikli olarak çöplerin doğaya atılmaması gerektiğini ve bu konuda vatandaşlara eğitim verilmesinin gerektiğini vurgulayarak, özellikle bakkallarda naylon poşet yerine doğaya zararlı olmayan poşetlerin satılması gerektiğini söyledi.
Bir naylon poşetin doğada yok olması için 30-40 yıl geçmesi gerektiğini dile getiren Kızılcık, ''İlçede bir organizasyon yapılarak çöp sorununu çözmek çok kolay. Ama en iyi temizlik kirletmemektir'' diye konuştu.
Belediye Başkanı Cengiz ise çöp sorununa ilişkin kendi ilçe sınırlarından dereye atılan çöplerin temizlenmesi için çalışma başlattıklarını ve bu temizlik çalışmasının Beşikdüzü İlçesi’ne kadar devam edeceğini söyledi. Cengiz, belediye bütçesinin sınırlı olduğuna, temizlik için derede çalışması gereken iş makinelerinin bozulmasının kendilerini zor durumda bıraktığına işaret ederek, derelere çöp atılmaması konusunda vatandaşların da duyarlı olmasını istedi.
Daha sonra ilçe Cumhuriyet Başsavcılığını ziyaret edip vatandaşlarla sohbet eden Vali Recep Kızılcık, ilçeden ayrıldı.